Thursday, December 06, 2012

periuk ajaib?????

tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa..

sy dah ada periuk ajaib!!

x aihhh.. bukan ajaib pun... cuma high pressure cooker shj...

baru beli.. tu pun main kutu... jadi x la terasa harga nya yg mahal tu sbb bulan2 byq ckit2....

mahal2 pun kegunaannya byk...

bole steam... stir fry... high pressure cooker... slow cooker... reheat...

and size besaq so ble masak byk ckit...

sbb apa sy beli?

sbb sy dah x mau buat bubuq baby mcm sy buat kat amirul dulu... renyahnya rasa... tp renyah2 pun di gagahkan juga sbb sy dah set in mind amirul cuma mkn bubuq yg sy buat sampai 1 tahun.... no nestum... no outside food... even no nursery food... purely bubuq yg mommy dia masak... senang nak monitor apa benda masuk and keluar dari perut dia tuh... cukup nutrisi pemakanan or not and bla bla bla...

jd ngan ada nya high pressure cooker ni sy bole masak bubuq lepas bgn pagi dlm masa only 15 minutes.... campak.. tekan suis.. and tinggal.. then pi mandi and siap2... x yah nak ulang alik dapuq kacau bubuq supaya x hangit or supaya x kering.... dah siap bubuq bole la blend halus or blend kasaq ikut umur baby... then pack kan kasi nursery....

or ble juga buat slow cook... sblm tidoq campak semua dlm periuk.. tekan suis... and pi tidoq... bgn subuh tadaaaa... dah siap... tp byk la pakai elektrik.. so better masak pepagi ja...

apa yg sy dah masak pakai periuk ni?

nasi ayam yg siap in 7 minutes... nasi beriani siap 7 minutes... kari ayam siap 8 minutes.... pulut in 7 minutes....

ni sesuai la utk wanita bekerja yg ada anak kecik2 yg x sempat nak belek lama2 kat dapuq lepas blk keja... mana ngan baju nak kutip, nak lipat, nak cuci, nak sidai yg dlm bakul laundry plak, nak kasi anak mkn, nak kemas umah and bla bla bla bla.... tu belum ngan kes anak dok meraung kat dapuq sampai last2 tutup api x jadi masak...(keje umah mmg x pernah abis.. x tau bila nak abis.. baru anak satu nih.. adehhh)

kalo sapa2 ada byk masa bole la nak guna dapur biasa tumis rempah kari 3 pusingan sekalipun mcm nenek2 buat yg mmg konpem sedap...

kalo nak kira yg mana sedap antara tumis 3x dgn tumis + masak in 7 minit mmg tak bole compare la kan...

sapa nak beli periuk ni bole kasi tau sy..... nama dia HIGH PRESSURE COOKER NOXXA... byk jenis resepi bole buat dgn guna periuk ni.. sila google ...


PULUT KUNING + KARI AYAM..






7 comments:

Oya said...

menarik gak, berapa harganya baizah?

RainMaya Roma said...

akak. salam. saya terbaca entry akak perihal kindergarten, boleh tak akak tolong saya dan jawab survey saya ni mengenai Keberkesanan senibina tadika dalam kawasan bandar.
Please.
Thank you. Your help is much appreciated.

Free Online Surveys : select, right click search.

http://freeonlinesurveys.com/s.asp?sid=hfmqc7bqe2v5gff168329

rubaizah said...

oya -> rm695...



RainMaya Roma -> done my survey

harnidahussin said...

baizah...aku dah lama usha pressure cooker Amway ni..tapi belum nak beli lagi..mak aku dok promote baik punya sebab cousin aku pakai...

aku tunggu hg bagi review tengok best ke tak bila dah guna nanti..
senang guna ke tak...

rubaizah said...

amie -> senang gile... best giler... and buat aku asyik nak masak je memanjang... since aku x der oven aku nak buat ayam panggang plak lepas ni... and aku dah gila amway breadmaker plak.. tp kena next time la sbb baru beli periuk ni..

ida said...

hang tumis dlm tu ka, atau kat periuk lain dulu??

rubaizah said...

tumis dlm tu teruih.... kaco2 pastu baru campak2... tekan on.. jalannnn